Iltalehtien sanojen mukaan Pekka Haaviston vaalivalvojaiset olivat villit bileet. No jos eivät nyt suoranaisesti villit niin ainakin vaalivalvojaisiksi hyvin poikkeukselliset bileet. Itse saavuin toisen puoliskoni kanssa paikalle vähän yli seitsemän, ja olin jo kauhusta jäykkänä lueskellut puhelimella Facebookista, että kuinka jo noin puolta tuntia ennen oli ollut Tavastian edessä jonoa. Jonoon päästyämme huomasimme, että luojan kiitos jono sentään vetää vielä. Pääsimme kuin pääsimmekin sisään, ja totesimme heti että on parempi siirtyä parven puolelle, jos meinaa jotakin nähdäkin. Vieressämme parvella oli muistaakseni MTV3:en haastattelupiste, ja kun Pekka lähti jossakin vaiheessa hipsimään kohti Musiikkitaloa käveli hän meidän edestämme kuvaajat tietenkin perässään. Meinasin kirjaimellisesti sokaistua, kun joku kuvaajista räpsäisi kuvan niin, että salama välähti melkein kiinni kasvoissani. Kuvaaja on varmasti tyytyväinen kun Pekan kuvan sijaan kamerassa onkin yksi kuva irvistelevästä naisesta. Sydän sykkyrällä tuijotin säännöllisin väliajoin kelloa, ja odotin että kello lyö kahdeksan ja ennakkoäänet julkistetaan. Olin luvannut lähettää eräällä ystävälleni muutaman badgen ja Pekka-kangaskassin, ja ennakkoäänet nähtyäni ensimmäinen ajatukseni oli suoraan sanottuna tämä "Voi helvetti, nyt joudun ehkä kysymään häneltä, että haluaako hän ne vielä".

Ensimmäisten varsinaisen vaalipäivän äänien tullessa mukaan Väyrysen kannatus nousi entisestään. Vaalikommentaattorit kertoivat, että kuinka tässä vaiheessa on täysin normaalia, että Väyrysen kannatus on näin suuri tässä vaiheessa, kun ensimmäiset lasketut äänet ovat tulleet pienistä maakunnista, mutta siitä huolimatta sydän hakkasi aivan hulluna. No pikku hiljaa Pekan kannatus alkoi sieltä hilautua ylöspäin, ja viimeistään ennusteen tullessa kehiin Tavastia räjähti. Tilanne oli kuitenkin edelleen kutkuttavan jännittävä, sydän hakkasi edelleen kuin viimeistä päivää ja kädet olivat aivan rättimärät. Oli vaikea yrittää ottaa kuvia kun kädet tärisivät niin pahasti. Pitkään screenillä näytettiin pelkkää ennustetta, ja kun oikeat luvut lopulta läjähtivät ruutuun niin muutama ilon kyynel vierähti poskelle. Oli hauska katsella screeniltä tyyntä Pekkaa kommentoimassa viimeiseen asti "Katsotaan nyt loppuun asti", vaikka viime hetkillä Pekan silmistä näkikin jo ilon. Jossain vaiheessa yleisöltä kysyttiin "Kuka on ensimmäistä kertaa vaalivalvojaisissa?" Melkein koko yleisö nosti kätensä kuin yhtenä ihmisenä minä mukaan lukien. Jossain vaiheessa iltaa selvisi myös, että Pekan kannatus oli pääkaupunkiseudulla suurempaa kuin Niinistön.

Kun täpötäysi Tavastia lauloi kuorossa Jäähyväiset aseille-kipaletta, viimeistään siinä vaiheessa sen tajusi, me oikeasti teimme sen! Näin pienellä budjetilla! Tässä vaiheessa sitä oikeasti heräsi siihen totuuteen, että miten paljon yksittäisten kansalaisten tekemä työ ratkaisee. Me kaikki olemme edelleen tekemässä historiaa, olemme tehneet sitä jo, mutta jatketaan loppuun asti. Raha ei välttämättä olekaan se joka ratkaisee. Maailma muuttuu, me voimme muuttaa sitä. Moni kirjoitti Facebookissa pelkäävänsä, että Pekka ei pääse toiselle kierrokselle, minä aina vastasin näihin, että älä pelkää, pelolla me emme voita mitään vaan rohkeudella ja työllä. Kun hymyilevä sankarimme käveli Tavastian lavalle kaapaten rakkaansa kainaloonsa oli tunnelma jotain ennen näkemätöntä, iloitsevia ja sydämestään hymyileviä ihmisiä joka puolella, ihmiset halasivat toisiaan. Jossakin vaiheessa koko Tavastia huusi yhteen ääneen "Pekka, Pekka...!!!" Kukaan ei voi enää vähätellä Haavisto-ilmiötä, se on täällä ja se on iso! Meillä on kuitenkin vielä paljon töitä tehtävänä näiden kahden viikon aikana.

Seuraavana päivänä tietokoneelle tullessani minua odotti melkoinen yllätys, Pekan Facebook sivulla oli yli 60 000 tykkääjää! Edellisen päivän fiilikset käsien vapinoineen palasivat hetkeksi, mutta sitten oli vain pakko ravistella itsensä irti tästä tunteesta, ja ryhtyä miettimään mitä minä voin näinä kahtena tulevana viikkona vielä tehdä Pekan hyväksi. Todistimme jo kerran vääräksi sen, että Pekan kannattajat eivät mene uurnille asti, todistetaan se uudestaan! Kaikkeni teen mitä pystyn, toivottavasti te muutkin, sillä rauhantekijämme tarvitsee apuamme! Hänellä ei ole suurta rahasummaa takanaan, mutta hänellä on jotain parempaa, hänellä on meidät ja meillä on Pekka, ehdokkaista paras! Pekkaa on helppo kampanjoida! Tehdään Pekasta presidentti!