Olen tässä viikon verran taas mietiskellyt tällaista ilmiötä, että miksi tietyillä henkilöillä on kova tarve päästä haukkumaan näitä turhia julkkiksia internetissä? Mikä saa ihmisen kirjoittamaan toisen ihmisen Facebook-seinälle "Saatanan horo!!11" tai kommentoimaan toisen blogia "Tapa ittes valas!"? Ei tarvitse kovin pitkälle muutaman turhan julkimon Facebook-seinää seurata kun joutuu myös toteamaan erään omasta mielestäni hyvinkin yllättävän piirteen, oman nimen käyttö ei näytä hillitsevän tämän tyylistä komentointia harrastavien kielenkantoja yhtään. Omalla nimellä lauotaan yhtä innokkaasti näitä alatyylisiä kommentteja. Näille henkilöille tuntuu olevan erittäin tärkeää, että haukkumisen kohde mielellään lukisi nämä viestit, sen vuoksi nämä pitää kirjoittaa kyseisen henkilön blogiin, Facebook-profiiliin tai muuhun vastaavaan. Ajatus siitä, että on olemassa näitä turhia julkkiksia, jotka ovat avoimesti hyväksyttyjä kiusaamisen kohteita, joita jo tavallaan kuuluu haukkua ja pilkata, on minulle erittäin outo ja vastemielinen.

Jokainen meistä ajatelee päivittäin ajatuksia useammastakin henkilöstä, joita emme sosiaalisten sääntöjen mukaan voi sanoa ääneen. Koska sosiaalisten sääntöjen mukaan emme saa pyrkiä tahallamme loukkaamaan toista. Silti ihmiset, jotka ovat kunnon kansalaisia, maksavat veronsa, käyvät töissä ja muuta iloista, suoltavat tällaisia sontatekstejä näille yleisesti hyväksytyille kiusaamisen kohteille. Itse asiaa mietittyäni näen tässä ihan saman logiikan kuin koulukiusaamisesssa. Koulun piha on vain vaihtunut internetiksi. Suurin osa ihmisistä tuntuu tuomitsevan kiusaamisen, silti nämä samat ihmiset saattavat nähdä aivan oikeutettuna näiden turhien julkkisten haukkumisen. Minusta erittäin olennainen kysymys on miksi ihminen laittaa aikaansa tällaiseen? Miksi ihminen kokee näin kovaa tarvetta haluta loukata toisia? Miksi suurin osa ihmisistä näyttää kokevan, että tämä tietty osa julkkiksista on täysin ihmisyyden ulkopuolella? Omasta mielestäni on lähinnä säälittävää seurata kun aikuiset ihmiset repivät huvia sellaisten ihmisten haukkumisesta ja pilkkaamisesta, joilla eivät asiat selkeästi ole kunnossa. 

Onko ihmisillä vaikeuksia erottaa sitä, että kaikkea mitä juttelemme ystävien tai perheen kanssa kotona, ei ole sosiaalisesti fiksua mennä kirjoittamaan henkilölle itselleen? Vai onko tämä oikeasti jotain aivan muuta? Minusta olisi erittäin mielenkiintoista käydä kyselemässä näiltä ihmisiltä, että miksi sinä kulutat omaa aikaasi tällaiseen sinulle ventovieraan ihmisen internet-kiusaamiseen? Perimmäinen syy taitaa valitettavasti löytyä siitä, että henkilöt nauttivat tästä. Ehkä heistä on hauskaa ajatella, että nämä "julkkikset" loukkaantuvat kommenteista. Omaa käytöstä voidaan tietysti aina perustella sillä, että "kaikki muutkin kirjoittavat näin". Eli tästä voidaan hyvinkin kaivaa esiin sitä mallia, että tietyt kiusaamisen kohteet ovat hyväksyttyjä, aivan kuten siellä koulun pihallakin. Yksilö voi omasta mielestään oikeuttaa oman typerän käytöksensä sillä, että joku muukin käyttäytyy typerästi. Ketä saa kiusata sen takia, että hänellä on omituiset vaatteet, ketä sen takia että hänellä on omituisia ajatuksia. Turha julkisuus on siis kiusaamisen kriteeri näissä tapauksissa. Tämä on mielestäni melkoisen säälittävää ja lapsellista. Toki julkkisten tekemisiä arvostellaan ja heitä kritisoidaan, arvostelu ja kritisointi on kuitenkin eri asia kuin huorittelu ja itsensä tappokehoitukset. 

Kenelle ylipäänsä tulee mieleen kehoittaa toista tappamaan itsensä? On normaalia että ihmisen mielessä seilaa vaikka mitä, mutta minusta on melkoisen huolestuttavaa, että on todellakin yleisesti hyväksyttyä, että tietyille ihmisille saa tälllaisia kommentteja laukoa, ja että samat nassut näitä toistuvasti ilmoille heittelevät. Itsekin otsikoita lukiessani usein mietin, että ei hemmetti mitä se Tuksu on taas mennyt tekemään tai aijaa Parviaiset ovat taas vaihteeksi eronneet. Missä vaiheessa näille tietyille yksilöille tulee mieleen, että menenpäs kehoittamaan henkilöä tappamaan itsensä? Tai menenpäs huutelemaan, että "hei saatanan huora!". "Hei olen fiksu, osaan haukkua ja pilkata ihmisiä!"

Tässä on myös hyvä palata kysymykseen miksi on turhia julkkiksia? Siksi koska kansa on kiinnostunut heidän tekemisistään. Eivät lehdet kauaa Tuksuista ja Parviaisista kirjoittelisi, jos nämä jutut eivät myisi. Jo siitä kuinka paljon turha julkisuus kerää keskustelua, voidaan päätellä että kyseessä on selkeästi mediaseksikäs ja kiinnostava aihe. Ketään ei kiinnosta, ja siltikin erään "kohumanagerin" blogi kirjoitus kerää yli 500 kommenttia, yleisesti hänen blogikirjoituksensa keräävät satoja kommentteja. Ketään ei muka kiinnosta, mutta ainakin tästä löydetään loistava tekosyy päästä purkamaan omia traumojaan kiusaamalla kyseistä omissa maailmoissaan elelevää kohumanageria. 

Mielenkiintoista olisi myös seurata näiden kiusaajien omaa arkea. Ilmeneekö tällainen tarve alistaa ja pilkata muita muuallakin heidän elämässään, kun se oma nimikään ei näyttänyt yhtään tekstejä hillitsevän. Ovatko nämä samoja henkilöitä, jotka syyllistyvät työpaikkakiusaamiseen? Alistavatko he ystäviään ja perheettäänkin samalla tavalla? 

Ihminen on kuitenkin taitava perustelemaan omaa typerää käytöstään. En ole koskaan ymmärtänyt tätä, että minäkin voin käyttäytyä typerästi kun joku muukin tekee. Tämä on taas sarjassamme selitykset, jotka kuuluvat sinne pikkulasten maailmaan. Ikä muuttuu, mutta kiusaamisen logiikka ja käytöksen perusteleminen itselleen eivät valitettavasti näytä muuttuvan mihinkään.