Jostain kumman syystä tuli taas tänään eksyttyä Iltalehden "keskustelupalstalle" lukemaan joka keväistä koirankakkakeskustelua. Mitään uusia pointteja asiasta ei paljastunut, mutta ketjun lukeminen herätti pohtimaan ihmisten tapaa uhota nimimerkin takaa. Lauotaan mitä ihmeellisempiä asiaankuulumattomia kommentteja, kunhan vain saadaan uhota milloin ampuvansa jonkun koira tai milloin kusevansa jonkun postilaatikkoon. Ehkä tässä on kysymys ihmisten omien agressioiden purkamisesta tai oman heikon itsetunnon pönkittämisestä.

Surkuhupaisinta tässä asiassa kuitenkin on, että suurin osa näistä uhoajista on aikuisia. Tietynlainen lapsenmielisyys on hyvä asia, mutta mikä saa aikuisen ihmisen uhoamaan kuin pahainen kakara? Kuinka moni näistä ihmisistä olisi valmis sanomaan nämä asiat omalla nimellään? Voisi olla ihan hyvä, että keskustelupalstoille pitäisi rekisteröityä omalla nimellään, todennäköisesti keskustelu muuttuisi hyvin paljon asiallisemmaksi.

On hyvä, että ihminen uskaltaa sanoa mielipiteensä, ja sen voi kertoa räväkästikin, mutta viestit "vittu tuun tappaa su rakkis" eivät ole mielipiteen kertomista. Jos ei pidä koirista, niin sen saa toki asiallisesti ilmaista kuitenkin on hyvä muistaa perustella miksi. Itse olen aina pyrkinyt ajattelemaan, että en kirjoita internettin mitään sellaista mitä en voisi sanoa ihan oikeassakin elämässä. Minusta aikuisen pitää kyetä sanojensa takana seisomaan, vaikka ne kirjoitettaisiinkin anonyyminä internettiin. On myös kummallista miksi toisia palstoja ei moderoida tai mikäli moderoidaan se tehdään todella läpi sormien, hirveästi mitään sääntöjä ei ole. Säännöt eivät tarkoita sananvapauden riistämistä, minusta parhaat säännöt ovat fiksu kieliasu ja mielipiteidensä perustelu, vailla tarpeetonta uhoamista.

Olisi mielenkiintoista tietää miten nämä ihmiset käyttäytyvät tosi elämässä. Ovatko he näitä, jotka kaupan kassalla suuttuvat kassaneidille, joka ei tiedä, että totta kai he maksavat pankkipuolella? Ovatko he näitä, jotka heittävät roskansa maahan, vaikka roskis on vieressä? Asenneongelma elämään seuraa varmasti jossain määrin läpi kaikkien asioiden. Agressioita on toki meillä kaikilla, mutta minusta tuntuu, että näiden agressioiden voima kannattaisi suunnata johonkin muualle kuin lapselliseen uhoamiseen. Tällaisella käytöksellä kukaan ei muuta maailmaa. Sen sijaan jokainen voi muuttaa omaa käytöstään, ja tätä kautta pienillä asioilla ehkä jopa tehdä jotain isompaa.

Keskustelupalstat ovat nimensä mukaisesti keskustelua varten, ne eivät ole kenekään agression purkupaikkoja kuten eivät kaupan kassatkaan. Agressioden purkuun voin suositella vaikkapa nyrkkeilysäkkiä, itsellänikin sellainen on hankinassa. ;)